The perception of entrepreneurs of quality of work life beginners in São Paulo state
Keywords:
Quality of Work Life, Entrepreneurs, Work, Habitability, People managementAbstract
This paper reflects on the perception of the Quality of Work Life (QWL) of entrepreneurs working with technological incubation projects in São Paulo State. For entrepreneurs, starting up their own business relates to the pursuit of pleasure at work. The choice of becoming an entrepreneur leads to an increase their working hours and neglect their health and leisure needs. For this exploratory-descriptive, qualitative and quantitative research the BPSO-96 questionnaire was applied with four focus groups. According to its findings, entrepreneurs were satisfied with the organizational and psychological aspects of their QWL and they attribute to QWL a sense of personal fulfillment due to developing their own business successfully. A new category of habitability was identified in relation to QWL, which is linked to the setting where the company is being set up.
Downloads
References
COHEN, S. C. et al. Habitação saudável e ambientes favoráveis à saúde como estratégia de promoção da saúde. Ciênc. saúde coletiva. Rio de Janeiro, v. 12, n. 1, p. 191-198, mar. 2007. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232007000100022>. Acesso em: 20 mar. 2010
DESSEN, M. C; PAZ, M. G. Validação de um instrumento de perfil pessoal nas organizações. In: Avaliação Psicológica, v.8, n.3, p. 347-357, 2009.
DEJOURS, C. A loucura do trabalho. São Paulo: Cortes, 1987.
DRUCKER, P. F. Inovação e espírito empreendedor. São Paulo: Pioneira, 2005.
LIMONGI-FRANÇA, A. C. Indicadores empresariais de qualidade de vida no trabalho: esforço empresarial e satisfação dos empregados no ambiente de manufaturas com certificação ISO 9000. 1996. Tese (Doutorado em Administração de Recursos Humanos) – FEA-USP, São Paulo-SP, 1996.
______. Práticas de recursos humanos – PRH: conceitos, ferramentas e procedimentos. São Paulo: Atlas, 2007.
LOURENÇO, CLÉRIA D. S., FERREIRA P. A., BRITO M. J. O Significado do Trabalho para uma Executiva: a Dimensão do Prazer. XXXIII ENCONTRO DA ANPAD. São Paulo. 19 a 23 de setembro de 2009.
MORGAN, D. Focus group as qualitative research. Qualitative Research Methods Series. London: Sage Publications, 1997
PASCHOAL, T. E; TAMAYO, A. Construção e validação da Escala de bem-estar no trabalho. Aval. Psicol., v. 7, n. 1, p. 11-22, abr. 2008.
SAMPAIO, M. E.; MASMO, P. Educação e Cultura Empreendedora: A preparação do corpo docente de uma instituição de ensino profissionalizante no Estado de São Paulo.
Florianópolis (SC), 23 out. 2008. Disponível em: <http://bibliotecadigital.icesi.edu.co/biblioteca_digital/handle/10906/1897?mode=full>. Acesso em: 10 abr. 2009
SARKAR, S. Empreendedorismo e inovação. Lisboa: Escolar Editora, 2009.
WESTPHAL, M. F.; BÓGUS, C. M.; FARIA, M. M. Grupos focais: experiências precursoras em programas educativos em saúde no Brasil. Boletim UFSC. Sane. Fanam, v. 120, n. 6, p. 472-481, 1996.